Tipy na rozvoj emočních dovedností s hrou Emocio

9. 4. 2024 -  Jak na výuku

Hra Emocio - poznej a popiš pocity - je velmi užitečný nástroj, který pomáhá dětem uvědomit si, že existuje celá škála pocitů. A to nejen jejich vlastních. Děti se díky Emociu hravou formou empaticky nacítí i na potřeby ostatních.
 

Emocio využívám jak v růstových skupinách ve škole, tak při práci s dětmi v poradně rodinného centra a v nízkoprahovém klubu pro děti. Samy pak předvádí pantomimu, vymýšlí příběh, popisují. To vede k rozvoji dětské představivosti i zlepšení vyjadřovacích schopností a komunikace obecně.

Mgr. Lenka Kernerová

Aktivity z praxe od Mgr. Lenky Kernerové

V poradně Emocio nevyužívám jen jako hru, ale vyložím kartičky s vyobrazenými pocity a pracuji s dětmi za pomoci interpretace obrázků a pocitů, které k nim náleží. Při práci se skupinou pokládám otázky, jako:


„Vidíte všechny tyto kartičky s pocity? Pojďme si říci, co jednotlivé emoce znamenají." K tomu mohou děti přečíst popis, který je uvedený v návodu.

„Jak se asi má ten chlapeček na obrázku? Co se mu to asi děje? Potřeboval by něco? Jak by to mohl říci?"

„Jak se máte právě teď vy sami? Proč to tak je?"

„Jak se cítíte, když… (se nestihnete připravit na test, povede se vám něco pěkného, kamarád o vás nehezky mluví, …)"

„Jak byste se chtěli v takových situacích cítit? Co pro to můžete udělat? Kdo vám může pomoci?"

„Jak se asi cítí paní učitelka, kamarád, maminka, … Co by potřebovali, aby se cítili lépe? Jak by to vypadalo na kartičkách? Který pocit by to byl?"

Tím, že děti začnou o pocitech přemýšlet, začnou si spojovat příčinu a následek a naučí se tak lépe hledat cesty k pozitivnějším výsledkům svého vnitřního prožívání.





Učí se také konfrontovat okolí se svými pocity a tak se mohou naučit lépe se bránit nebo prosadit, když je potřeba a zajistit si tak čitelnější průběh jednotlivých situací.

Děti se prací s emocemi učí nebát se autenticity a vnímat své opravdové potřeby, nikoli se za každou cenu přizpůsobovat druhým.

Pokud se naučí vnímat sebe, je pro ně mnohem snazší a naprosto přirozené vnímat druhé.

Výsledkem, který jsem u dětí pozorovala téměř okamžitě, bylo, že se více zajímaly o to, jak se samy mají a také jak se mají jejich kamarádi.





Řada pocitů je pro děti neznámá, ale součástí hry Emocio je i návod a doporučení na začlenění kartiček dle věku dítěte.

Z mojí zkušenosti je přesto vhodné s dětmi jednotlivé emoce projít. Objevil se například pojem “frustrace”, “apatie”, kdy děti nevěděly, co si pod tím představit.

Emocio tedy posloužilo i k pojmenování nových pocitů a naučení nových slov.

Děti se samy od sebe na Emocio ptají a chtějí ho hrát opakovaně, protože se rozvoj sociálně- emočních dovedností děje hravou formou a děti zkrátka baví. :)





Kvído - Emocio - hra pro děti od 4 do 12 let – pomáhá osvojit si základy pozitivní komunikace, empatie a vhodných sociálních dovedností. Pro členy programu Škola s hrou za zvýhodněnou cenu. 




Text: Mgr. Lenka Kernerová Foto: Mgr. Lenka Kernerová & Albi




Líbí se vám naše produkty? Můžete je získat i vy, stačí se zaregistrovat do programu Škola s hrou.

Více o registraci