Tipy z praxe na aktivity pro růstové skupiny - Závod barev

6. 3. 2024 -  Jak na výuku

Inspirace od Mgr. Lenky Kernerové, DiS., která působí jako krizová interventka, preventistka, sociální pracovnice, lektorka v růstových skupinách.

"Na úvodní setkání růstových skupin na základní škole jsem využila hru Závod barev. Aktivita byla odlehčující, pomohla dětem zapojit se do kolektivu a rychleji se adaptovat.

Kartičky jsem dětem ukázala nejprve já, děti měly ve dvou týmech zakreslit správné barvy. Na této aktivitě se velmi rychle ukázalo, kdo má ve skupinkách větší slovo a je dominantnější, kdo se naopak straní kolektivu, je pasivní nebo se přizpůsobí většině. Komunikace byla velmi pestrá a sloužila jako téma k reflexi k této aktivitě.

Poté byly děti náhodně rozděleny do dvojic. Práce ve dvojicích vedla k většímu sblížení. Některé děti zažívaly pocity zklamání a selhání, když barvičky nezakreslily správně. Na to navázala již sociálně-terapeutická práce s tématem vlastní hodnoty."

Využití herních komponent ve výuce

Chcete ve své praxi využívat herní komponenty a šetřit čas při jejich vlastní výrobě? Registrujte se zdarma do Vzdělávacího programu Albi Škola s hrou a získejte hry za celoročně zvýhodněné ceny.

Podělte se s námi i Vy o Vaše zkušenosti a tipy, jak zapojit herní komponenty do praxe, hravě Vás odměníme.



Líbí se Vám Závod barev? Mohly by se Vám hodit pracovní listy. Stáhněte si je zde!


Text: Lenka Kernerová / Albi  Foto: Lenka Kernerová / Albi